fbpx
Bruine logo van bodyshape in Amsterdam
openingstijden
& contact

Ma. – Vrij. 10:00 – 21:00
Zaterdag. 10:00 – 19:00
Zondag. 12:00 – 17:00

Uitsluitend op afspraak.

Bilderdijkstraat 69H1

1053KM Amsterdam

Tel.: +31654366864

Follow Us
Wat Is Een Bindweefselmassage_

Wat Is Bindweefselmassage?

Wat is bindweefselmassage?

Vraag jij je af wat bindweefselmassage is? In dit artikel beantwoorden we al je vragen!

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel is de laag die de ruimtes tussen de spieren en de huid vult. Beschouw het als het ‘cement’ dat je organen, spieren en gewrichten verbindt en ondersteunt. Bindweefsel is ook verantwoordelijk voor de opname en afgifte van zuurstof, voor het verwijderen van gifstoffen in afvalstoffen en voor de thermische isolatie van het lichaam.

Wat is bindweefselmassage?

Bindweefsel massage is een intense maar niet-invasieve vorm van massage die tot doel heeft Myofasciale (bindweefsel) beperkingen in het lichaam op te heffen. Deze massage, waarbij de masseurs geen olie of lotion gebruiken, staat erom bekend chronische spanning te verlichten, de lichaamshouding te verbeteren, het bewegingsbereik van het lichaam te vergroten en het algehele welzijn van het lichaam en de geest van een persoon te verbeteren.

De fascia is een reeks bindweefsel die structurele ondersteuning biedt voor het skelet en de zachte weefsels. Wanneer de fascia van een deel van het lichaam onder spanning staat, verspreidt het zich naar andere delen van het lichaam. Hierdoor kan de fascia de oorzaak zijn van verschillende gezondheidsproblemen. Bindweefselmassage streeft ernaar om deze spanning los te laten en daardoor aanzienlijke verbeteringen te genereren voor het hele lichaam van de persoon.

Bindweefselmassage bied je:

 • Verlichting van chronische spanning en pijn.
 • Verhoogd bewegingsgemak en flexibiliteit.
 • Verbeterde houding.
 • Verbeterd zelfbewustzijn.
 • Algehele rust door je hele lichaam.

person holding white round ornament

Geschiedenis van bindweefselmassage

Bindweefselmassage is voor het eerst ontwikkeld door fysiotherapeut Elizabeth Dicke in Duitsland in 1929. Ze had een medische aandoening waarbij ze lumbosacrale pijn lijdt, haar benen gevoelig zijn voor de kou en gangreen ontwikkelt. Dicke merkte dat wanneer ze haar onderrug strekt, een tintelend gevoel en een gevoel van warmte zich verspreidt over haar benen. De conditie van haar benen verbeterde aanzienlijk na een progressief gebruik van deze rekoefeningen. Het ontstaan ​​van gangreen werd vermeden na een regelmatige therapie en de geleidelijke verbetering van de bloedstroom. Later ontwikkelde Dicke een beter begrip van hoe het bindweefsel de algehele gezondheid van de persoon beïnvloedt.

Misschien vindt u dit ook interessant   Naar het hart toe masseren: waarom is dit belangrijk?

Arts en medisch onderzoeker Janet G. Travell onderzocht en legde het fenomeen myofasciaal pijnsyndroom uit, secundair aan myofasciale triggerpoints. Vergelijkbaar met dit, introduceerde biochemicus Ida Rolf een populaire techniek genaamd Rolfing, die gebruik maakt van het myofasciale systeem om de lichaamshouding van de persoon aan te passen en te verbeteren.

Wat kun je verwachten van een bindweefselmassage?

De massagetechniek lijkt veel op een klassieke, Zweedse massage: masseurs combineren langzame bewegingen met druktechnieken op de armen, rug, benen en voeten. Met deze therapeutische massage warmen de masseurs de spieren op en verminderen ze onderliggende spieradhesies. Spieradhesie treedt op wanneer celwanden nauwelijks voedingsstoffen kunnen opnemen. Doordat de masseurs het bindweefsel masseren, verhoogt de bloedcirculatie. Deze stevige massage is geweldig voor iedereen die van een krachtige massage houdt, aangezien het een verkwikkende massage is voor zowel lichaam als geest.

Bij een bindweefselmassage stimuleren de masseurs de bindweefselcellen (waaronder fibroblasten) om zich te vernieuwen. De productie van collageen en elastine bevordert hierdoor – die allemaal verantwoordelijk zijn voor de strakheid, flexibiliteit en jeugdigheid van je huid. Een bindweefselmassage is dus ook perfect geschikt voor iedereen die cellulitis op het beengebied wil wegwerken of het ontstaan ​​van striae wil verminderen.

Bindweefselmassagetechnieken

Een nauwkeurige beoordeling is van groot belang voor het slagen van de massagetherapie. De behandelaar voert voorbereidende technieken uit ter voorbereiding op bindweefselmassage en test het lichaam op reactie op verschillende houdingen om te bepalen waar de behandeling het meest nodig is. De slagen in bindweefselmassage zijn anders dan die bij gewone massage.

De therapeut vertrouwt op diepe en intense slagen en zal zich concentreren op het loslaten van de spanning die is opgeslagen in de diepe weefselstructuren van de spier en fascia. Soms ontdekt de therapeut een verkleving of een chronische knoop. De knoop geeft aan dat de patiënt levensstijlveranderingen moet aanbrengen om de knoop permanent te laten verdwijnen. Hoewel de massagetherapie de spanning die in de knoop is opgeslagen, vermindert, moet de patiënt aanzienlijke veranderingen aanbrengen om actief de weerstand van de spanning die wordt opgeslagen in dat deel van het lichaam te verzekeren.

topless woman lying on black textile

Voordelen van bindweefselmassage

Bindweefselmassage manipuleert de fascia wat ontspanning, vitaliteit en verhoogd zelfbewustzijn bevordert. Dit komt bijna iedereen ten goede, maar is populair onder dansers en atleten als een natuurlijk middel om de prestaties te verbeteren. Het kan ook helpen bij het voorkomen van en herstellen van verschillende soorten verwondingen.

Misschien vindt u dit ook interessant   Afgeleide pijn verhelpen met een massage

Bindweefselmassage kan worden aangepast aan de behoeften en het comfort van de patiënt. De volgende zijn enkele van de gezondheidsvoordelen die bindweefselmassage heeft ontvangen:

 • Een gemakkelijkere en snellere revalidatie voor blessurepatiënten
 • Voegt meer balans toe aan het lichaam
 • Pijnstilling bij chronische pijnpatiënten
 • Helpt bij het verbeteren van tendinitis, scoliose, ischias, temporomandibulaire gewrichts- en spieraandoeningen (TMJ) en carpaal tunnel syndroom
 • Een aanvullende therapie voor patiënten met artritis, fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Vermindert acute of chronische structurele vergoedingen

Bindweefselmassage helpt ook bij een sneller en vollediger herstel, wat op zijn beurt de gevoeligheid van het lichaam voor toekomstige verwondingen minimaliseert.

Wat zijn de zichtbare voordelen van bindweefselmassage voor het gezicht?

Bindweefselmassage stimuleert de huid om meer collageen aan te maken. Deze collageenvezels dragen bij aan een stevige, compacte huid waar rimpels of fijne lijntjes worden verminderd. De massage zorgt tevens voor een betere doorbloeding waardoor de huid een natuurlijke, gezonde glans krijgt. Heeft jouw huid nog ondersteuning nodig van botox of een filler? Bindweefselmassage zorgt voor een betere opname door de huid.

Post a Comment