fbpx
Bruine logo van bodyshape in Amsterdam
openingstijden
& contact

Ma. – Vrij. 10:00 – 21:00
Zaterdag. 10:00 – 19:00
Zondag. 12:00 – 17:00

Uitsluitend op afspraak.

Bilderdijkstraat 69H1

1053KM Amsterdam

Tel.: +31654366864

Follow Us
Stijve nek voorkomen en verhelpen

Stijve nek voorkomen en verhelpen

Een stijve nek is vervelend. Het zorgt ervoor dat je je minder goed voelt en soms belemmert het je zelfs in je dagelijkse bezigheden. Wanneer nekpijn of een stijve nek ervoor zorgt dat je niet meer normaal kunt functioneren is dit een teken dat je eigenlijk al te laat bent. Gelukkig bestaan er manieren om nekpijn in de toekomst te voorkomen en de nekpijn op dit moment te verhelpen. Lees snel verder om erachter te komen hoe je een stijve nek kunt voorkomen en verhelpen. 

 

Waar komt een stijve nek vandaan?

Nekpijn is niet ongewoon. Maar liefst 2 op de 3 mensen heeft in zijn of haar leven wel eens last van nekpijn en de pijn kan plotseling opspelen. Meestal is er geen duidelijke oorzaak van een stijve nek of nekpijn en het vervelende gevoel trekt vaak binnen een paar weken weer weg. Als je langer dan 6 maanden last hebt van klachten dan spreken we over chronische pijn. Raadpleeg in dit geval een arts om de klachten te verminderen. 

Een stijve nek begint vaak met nekpijn. De pijn gaat gepaard met een stijf gevoel en zorgt er in sommige gevallen voor dat je het hoofd niet meer vrij kunt bewegen. Hoe een stijve nek precies ontstaat is niet duidelijk maar artsen gaan ervan uit dat een stijve nek mede ontstaat door: 

– spanningen en stress 

– overbelasting door bijvoorbeeld verkeerd te tillen

– een verkeerde beweging waardoor je nek als het ware vast schiet 

– overbelasting door langdurig een verkeerde houding aan te nemen

 

stijve nek

Een onderliggende aandoening als oorzaak van een stijve nek

Een stijf gevoel in de nek en de bijbehorende klachten worden in sommige gevallen ook veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Zo is er bijvoorbeeld bekend dat artrose, botontkalking en nekhernia’s de oorzaak kunnen zijn van een stijve en pijnlijke nek. Door klachten te bespreken met een arts kan er duidelijkheid ontstaan over de oorzaak van jouw stijve nek. 

Het is daarom aan te raden om een arts te raadplegen als de volgende tips niet helpen bij het wegnemen van de pijn. Soms zijn oefeningen niet genoeg om de pijn weg te nemen. In dit geval is het misschien nodig om pijnstillers te slikken zodat de stijfheid er niet voor zorgt dat je de rest van je rugspieren verkrampt. Nekpijn leidt namelijk vaak tot het negatief veranderen van de houding zodat de pijn afneemt. Op de lange termijn zorgt dit juist voor nog meer nek- en rugklachten. 

 

Adviezen om een stijve nek te voorkomen en verhelpen

stijve nek verhelpen

Allereerst is het belangrijk om normaal te blijven bewegen. Probeer je schouders niet op te trekken maar test voorzichtig uit hoe ver je je hoofd heen en weer kunt bewegen. Probeer de nekspieren te rekken met behulp van ontspanningsoefeningen en probeer je stressniveau zo laag mogelijk te houden. Stress werkt bij sommige mensen namelijk op de nekspieren en deze wil je op dit moment juist ontlasten.  

Neem een paracetamol

Als de stijve nek ervoor zorgt dat je niet meer normaal kunt bewegen dan kun je de pijn stillen met een paracetamol. Probeer de pijnstillers niet langer dan een week te gebruiken zodat je goed in de gaten kunt houden hoe stijf de nek is na een paar dagen. Als de stijve nek niet vanzelf verdwijnt dan is het slim om contact te maken met de huisarts. Vaak komt er vervolgens een fysio- of manuele therapeut bij kijken om ervoor te zorgen dat de klachten verminderen. 

stijve nek pijnstiller

Boek een massage 

stijve nek masseren

 

 

Tot slot zorgt een ontspannende massage er niet alleen voor dat een stijve nek minder vervelend aanvoelt. Het zorgt er ook voor dat je lichamelijk en mentaal volledig kunt ontspannen. Door een massage te boeken maak je tijd vrij om volledig op je lichaam en je mentale toestand te focussen terwijl speciale massage technieken ervoor zorgen dat de doorbloeding in de spieren wordt gestimuleerd. 

 

Boek jouw massage nu! 

Heb je nog vragen? Neem nu contact met ons op om erachter te komen welke massage jou kan helpen met het verminderen van nek- en rugklachten. Je kunt ook een bericht achter laten onder dit artikel als je ervaringen wilt delen of wilt meepraten over dit onderwerp. Bij de BodyShapeClinic kun je rekenen op gekwalificeerde en professionele mensen die erop getraind zijn om een ontspannen ervaring te creëren. Het is mogelijk dat de nek na de massage wat beurs aanvoelt omdat de huid is behandeld. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. De beursheid trekt vanzelf weer weg maar als de stijve nek niet vanzelf wegtrekt dan is het tijd om een arts in te schakelen! 

Wacht niet langer en boek jouw massage nu of neem contact met ons op als je nog niet goed weet welke massage je wilt boeken. Wij helpen je graag verder met het kiezen van de juiste massage zodat jouw stijve nek snel weer verleden tijd is. 

 

Misschien vindt u dit ook interessant   Zelfmassage: 4 rekoefeningen die je thuis kunt doen

Post a Comment