fbpx
Bruine logo van bodyshape in Amsterdam
openingstijden
& contact

Ma. – Vrij. 10:00 – 21:00
Zaterdag. 10:00 – 19:00
Zondag. 12:00 – 17:00

Uitsluitend op afspraak.

Bilderdijkstraat 69H1

1053KM Amsterdam

Tel.: +31654366864

Follow Us
Ondersteunen Van Het Lymfesysteem Middels Massage

Ondersteunen Van Het Lymfesysteem Middels Massage

Het lymfestelsel is misschien wel een van de minder begrepen systemen in ons lichaam. Velen van ons hebben erover gehoord in verband met ziek zijn (gezwollen lymfeklieren in de nek, oksels of lies). Je kunt misschien ook gehoord hebben hoe we een gezond immuunsysteem nodig hebben om verkoudheid, infecties en ziektes af te weren. Maar ken je de vele andere functies ervan? Bijvoorbeeld is het ondersteunen van het lymfesysteem middels massage een manier om je lymfesysteem gezond te houden. Hier vertellen we je er alles over.

Wat doet het lymfesysteem?

Het lymfestelsel is een complex systeem dat voornamelijk bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. Lymfe is een kleurloze vloeistof die het afvalverwijderingssysteem van de weefsels is. De lymfeklieren zijn de slagvelden in het lichaam waar de meeste infecties worden bestreden. Het werkt om een ​​gezonde immuniteit te behouden, om stilstaande vloeistoffen af ​​te voeren, weefsels te regenereren en het lichaam te ontgiften door vreemde stoffen en gifstoffen uit te filteren. “Traagheid” in de lymfatische paden kan jouw concentratievermogen beïnvloeden. Ook kun je een vaag en ‘mistig hoofd’ krijgen, gedesoriënteerd en moe raken, en een gevoel van ‘onwelzijn’ ervaren zonder te weten waarom.

Inzicht in het belang van het lymfesysteem kan van bijzonder belang zijn voor dagelijkse mensen en atleten, aangezien we regelmatig verwondingen oplopen. Wanneer we onze zachte weefsels verwonden, verzamelt zich vocht in de kleine ruimtes die het beschadigde weefsel omringen. Deze vloeistof wordt zwelling of oedeem genoemd. Dit maakt deel uit van het natuurlijke genezingsproces terwijl het lichaam eraan werkt om voedingsrijke vloeistof naar het beschadigde weefsel te brengen voor herstel. De hersteltijd kan drastisch worden verkort naarmate we de oude, stilstaande vloeistof sneller kunnen verwijderen. Hierdoor kan het weefsel overspoelen met verse voeding voor regeneratie.

Het lymfestelsel heeft geen pomp zoals onze bloedsomloop (waar het hart een hartslag creëert die helpt om het bloed door ons lichaam te duwen en te pompen). Daarentegen vereist het lymfesysteem dagelijkse beweging van het lichaam (vooral ons spierstelsel). Ook een goede ademhaling om lymfe door de lymfevaten te laten bewegen is noodzakelijk om het door de filters in onze lymfeklieren te leiden.

grayscale photo of woman hugging baby

Hoe werkt ondersteunen van het lymfesysteem middels massage?

Lymfedrainage massage is een lichte massagebehandeling voor het hele lichaam die gericht is op het lymfestelsel direct onder de huid. Vanwege het gebruik van zachte massagetechnieken, zoals pompen of roterende bewegingen in de juiste richtingen, wordt de lymfestroom in het lichaam gestimuleerd. Omdat massage helpt het ontgiftingsproces van het lichaam door het lymfesysteem te helpen afvalmateriaal te verwijderen.

Misschien vindt u dit ook interessant   De voordelen van een handmassage

Bij lymfatische massagesessies is het typisch om een ​​duidelijke verandering van het begin naar het einde van een sessie te zien. Omdat vloeistof die voorheen “traag” was, zonder beperking beweegt, waardoor gewrichten vrijer kunnen bewegen en zwelling kan afnemen. Herstellende massage zal ook de lymfedrainage tot op zekere hoogte verbeteren, maar niet zo effectief als een specifieke lymfatische massage.

Door lymfedrainage massage correct uit te voeren, kan het het lymfestelsel stimuleren en het volume van de lymfestroom tot wel 20 keer verhogen. Hierdoor is de hersteltijd korter.

Wat zijn de voordelen van ondersteunen van het lymfesysteem middels massage?

Vanwege de aard en rol van het lymfestelsel, kan het ondersteunen van het lymfesysteem middels massage gunstig zijn bij de correctie van talrijke aandoeningen, evenals een nuttig hulpmiddel bij preventief gezondheidsonderhoud. Dit is de reden waarom je een breed scala aan beoefenaars zult vinden die deze massage gebruiken. Onder hen zijn artsen, osteopathische artsen, artsen van chiropractie, tandartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, lymfoedeemspecialisten, massagetherapeuten, lichaamswerkers en schoonheidsspecialisten.

In wezen werkt lymfedrainage therapie om de lymfestroom te recirculeren, de vloeistofcirculatie te activeren en de werking van het immuunsysteem en het parasympatische zenuwstelsel te stimuleren. Het is aangetoond dat wanneer deze acties zijn voltooid, de resultaten kunnen zijn:

 • Vermindering van oedeem (zwelling) van vele oorsprong
 • Ontgiften van het lichaam
 • Regeneratie van weefsel door brandwonden en littekens (pre- en postoperatief)
 • Verlichting van chronische en subacute ontstekingen en aandoeningen zoals sinusitis, acne, eczeem en allergieën
 • Vermindering van de symptomen van chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie
 • Anti-verouderingseffecten
 • Verlichting van chronische pijn
 • Diepe ontspanning om slapeloosheid, depressie, stress, verlies van vitaliteit en geheugenverlies te helpen
 • Antispastische acties om aandoeningen zoals spierhypertonie en sommige vormen van obstipatie te verlichten
 • Verlichting van adipose en cellulitisweefsel
woman lying with prone position

Hoe lymfedrainage therapie wordt uitgevoerd

Het massageproces omvat het gebruik van subtiele handmatige manoeuvres om te helpen bij de recirculatie van de lymfestroom. Concreet werkt de therapeut met platte handen, waarbij hij alle vingers gebruikt om golfbewegingen te stimuleren. De toegepaste druk is over het algemeen ongeveer vijf gram, of het equivalentgewicht van een nikkel. Met behulp van deze techniek zijn getrainde therapeuten in staat om het specifieke ritme, de richting, de diepte en de kwaliteit van de lymfestroom overal in het lichaam te detecteren. Van daaruit kunnen ze hun handen gebruiken om Manual Lymphatic Mapping (MLM) van de bloedvaten uit te voeren om de algehele lymfecirculatie te beoordelen. Ook de beste alternatieve routes voor het afvoeren van lymfe en andere lichaamsvloeistoffen kunnen worden bepaald.

Misschien vindt u dit ook interessant   Stress verlagen met een bindweefselmassage

Wie kan profiteren van deze massage?

Lymfedrainage massage kan mensen ten goede komen die het volgende ervaren:

 • Lymfoedeem
 • Fibromyalgie
 • zwelling of oedeem
 • huidaandoeningen
 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • spanning
 • spijsverteringsproblemen
 • artritis
 • migraine-episodes

Mensen mogen geen lymfatische massage krijgen als ze congestief hartfalen, bloedstolsels, nierproblemen, infecties of problemen met de bloedsomloop hebben. Als een persoon medische aandoeningen heeft, moet hij met een arts praten voordat hij een lymfatische massage probeert.

Hoe weet je of het werkt?

Mensen die lymfedrainage massages gebruiken, kunnen merken dat hun zwelling afneemt. De zwelling mag op zijn minst niet erger worden. Mensen met lymfoedeem moeten compressiekousen of -mouwen blijven gebruiken om zwelling te voorkomen.

Degenen die lymfatische massages gebruiken om fibromyalgie te behandelen, ervaren mogelijk minder stijfheid en pijn en merken ook verbeteringen in hun algehele gezondheidstoestand. Mensen kunnen ook hun lymfestelselfunctie versterken en helpen om meer afval uit het lichaam te verwijderen met behulp van de volgende methoden:

 • veel water drinken
 • fysiek actief blijven
 • groenten en fruit eten
 • beperking van de inname van bewerkte voedingsmiddelen

Post a Comment